logo
godlo

Ośrodek Szkolno-Wychowawczy

dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej
im. Zbigniewa Tylewicza
w Poznaniu

Adres: ul. Szamarzewskiego 78/82, 60-569 Poznań

Kasa czynna:
pon. 8:00-12:00, wt.-czw. 9:00-13:00, pt. 10:00-14:00
email sekretariat@sosw.poznan.pl
phone (61) 847-30-95 (sekretariat)
phone (61) 847-20-95 (centrala)
phone (61) 847-59-12, (61) 847-20-95 wew. 39 (internat)
phone (61) 847-20-95 wew. 36 (księgowość)
phone (61) 867-53-13 (Przedszkole dla Dzieci z Autyzmem)
Sekretariat czynny dla petentów:
pon.- pt. 8:00-14:00
NIP: 781-16-15-093      Konto Ośrodka: (PKO BP) 87 1020 4027 0000 1702 1263 9367      Konto Rady Rodziców: 91 1020 4027 0000 1502 0031 3700

Koło kulinarne

Pierniki pani Stefanii

Od kilku już lat w grudniu uczestnicy zajęć wypiekają tradycyjne pierniczki, które są naszym „wkładem” na spotkania opłatkowe w internacie. Nie inaczej było i w tym roku. Ciasto zostało przygotowane już pod koniec listopada i dojrzewało w lodówce, natomiast pieczeniem i dekorowaniem zajęliśmy się w połowie grudnia. Kiedy tylko zapach pierników rozszedł się po budynku, do stałej ekipy kuchcików, zaczęli dołączać kolejni wychowankowie. Ostatecznie w procesie wyrabiania ciasta, pieczenia i dekorowania wzięło udział około dwudziestu osób. 

Cebularze lubelskie

2017/06/08

Przepis pochodzi ze strony moje wypieki Tradycyjne lubelskie cebularze, których tradycja wypiekania sięga XIX wieku. Jako pierwsi zaczęli je wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, a potem receptura rozpowszechniła się pocałej...


Mazurek wielkanocny

2017/06/08

Na ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g cukru 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany Na masę: Masa kajmakowa, czekoladowa, owoce kandyzowane, posypki cukrowe, czekolada, migdały, drażetki Przygotowanie: Ciasto:...


Szarlotka sypana – najprostsza szarlotka na świecie

2016/11/26

Składniki: 1,5 kg soczystych jabłek (ok. 7-8 średnich sztuk) 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier...


Domowe bounty

2016/11/26

.


Francuskie róże

2016/11/24

Składniki 1 gotowe ciasto francuskie 2 jabłka cukier 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego cynamon dżem np. brzoskwiniowy 0,5l wody Sposób przygotowania Przygotowanie: jabłek i ciasta: Jabłka kroimy na połówki,...


Konkurs kulinarny - król deserów

2016/06/22

„Tarta czy suflet, drożdżówka czy tort – czyli kto zostanie królem deserów” W czerwcu miała miejsce kolejna edycja konkursu kulinarnego, realizowanego pod nazwą: „Bitwa na gary i patelnie czyli...


Świąteczne mazurki

2016/03/24

W internacie przygotowania do świąt idą pełną parą. Dobrych, spokojnych, smakowitych Świąt Wielkanocnych.


Batoniki muesli

2015/12/21

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami dietetycznymi, postanowiliśmy ograniczyć (przynajmniej czasami) ilość cukru w diecie. Postawiliśmy na zdrowe, smaczne, bogate w błonnik przekąski. Batoniki Muesli Składniki Płatki owsiane,...


Przepis na pączki

2015/12/21

Podkoziołek to czas, kiedy obowiązkowo pączka zjeść trzeba. Wierni tej tradycji postanowiliśmy zrobić pączki. W trosce o figury i kalorie zdecydowaliśmy je (pączki oczywiście, a nie figury J ) upiec, A NIE USMAŻYĆ. Poniżej prezentujemy...


Rogaliki

2015/11/21

W listopadzie przypadają imieniny Marcina. Ten święty jest w Poznaniu obdarzany szczególnym szacunkiem i pamięcią. To przecież w dniu jego święta Poznaniacy pochłaniają niezliczone ilości rogali. My też postanowiliśmy godnie...


< 1 2 >