logo
godlo

Ośrodek Szkolno-Wychowawczy

dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej
im. Zbigniewa Tylewicza
w Poznaniu

Adres: ul. Szamarzewskiego 78/82, 60-569 Poznań

Kasa czynna:
pon. 8:00-12:00, wt.-czw. 9:00-13:00, pt. 10:00-14:00
email sekretariat@sosw.poznan.pl
phone (61) 847-30-95 (sekretariat)
phone (61) 847-20-95 (centrala)
phone (61) 847-59-12 (internat)
phone (61) 847-20-95 wew. 36 (księgowość)
phone (61) 867-53-13 (Przedszkole dla Dzieci z Autyzmem)
Sekretariat czynny dla petentów:
pon.- pt. 8:00-14:00
NIP: 781-16-15-093      Konto Ośrodka: (PKO BP) 87 1020 4027 0000 1702 1263 9367      Konto Rady Rodziców: 91 1020 4027 0000 1502 0031 3700

Bitwa na gary i patelnie – „I Ty możesz zostać szefem kuchni”

2017/06/21

W czerwcu odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego, realizowanego pod nazwą: „Bitwa na gary i patelnie czyli potyczki kuchni regionów”. Tegoroczny konkurs przebiegał pod hasłem: „I Ty możesz zostać szefem kuchni”. Uczniowie Ośrodka, w grupach, duetach bądź indywidualnie, mieli za zadanie przygotować deser. Ze względu na bardzo duże zainteresowanie uczestnictwem w konkursie, odbywał się on w dwóch turach. Pierwsza grupa pracowała we wtorek i podjęła wyzwanie przygotowania Pavlovej. Natomiast druga grupa walczyła we czwartek i zmierzyła się z włoskim Tiramisu.

                Trudność i niespodzianka polegały na tym, że nikt z uczestników, do momentu rozpoczęcia konkursu nie wiedział, jakimi produktami będzie dysponował oraz jaki deser przyjdzie mu wykonać. Innowacją było też to, że w tym roku wychowawcy pełnili wyłącznie role obserwatorów, natomiast każdy z uczestników, duetów czy grup miał do wykorzystania jedno koło ratunkowe. Mógł wówczas poprosić o pomoc dowolnie wybraną osobę.

                Punktualnie o 16.00 uczestnicy konkursu  zgromadzili się przed drzwiami stołówki, gdzie w tym roku odbywał się konkurs. Zostali zapoznani z regulaminem konkursu, wyjaśniono wątpliwości zaproszono do stanowisk, na których czekały: produkty, przepis oraz koło ratunkowe.

                Na przygotowanie deseru przeznaczono 2 godziny.  Jury w składzie:, panie kucharki Iwona  Siebert i Iwona Rogacz, pan Jurek Kwiatkowski i jego syn Dawid (z wykształcenia cukiernik), pani dyrektor Teresa Kopeć, pani Marta Ławecka miało niezwykle trudne zadanie. Należało bowiem ocenić: proces przygotowywania deseru z uwzględnieniem zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, wygląd stanowiska po pracy, smak i wygląd potrawy. 

                Emocje udzieliły się wszystkim i narastały od momentu zapoznania się z przepisem, poprzez przygotowanie stanowiska pracy, wykonanie potrawy, aż po moment jej prezentacji.

                Okazało się, że poziom rywalizujących ze sobą ekip był bardzo wyrównany. Ostatecznie, po bardzo emocjonującej walce, pierwsze miejsce zajęły studentki: Magda Hajduk, Weronika Piątek, Sylwia Staszyk i Marlena Radwańska, na drugim miejscu uplasował się  Kajetan Jurek, trzecie miejsce należało do Konrada Kamieniarza (pracującego indywidualnie) i grupy w składzie: Agata Bródka, Marlena Walczak, Paulina Wróblewska Tomasz Wojewoda, Bartosz Maciejewski.

Laureaci konkursu otrzymali karty podarunkowe do Empiku, Rossmanna oraz czekolady. Za hojność serdecznie dziękuję Radzie Rodziców prężnie działającej przy Ośrodku.

S. Lorens